🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

Prožíváte coming-out blízké trans osoby? Kde najít informace a podporu?

coming-out-blizke-osoby

Kamarád, kterého jste měli*y až dosud za holku, vám řekl, že je trans. Nebo vám vaše dítě sdělilo, že je nebinární. Chcete svou blízkou osobu podpořit, ale nevíte, jak na to?

Ačkoliv je coming-out pro trans* osoby náročný, jejich okolí taky může prožívat pocity strachu a zmatení. Chceme být oporou svým blízkým, ale potřebujeme ji i my sami*y.

Dobrá zpráva je, že tu informace i podpora pro vás existují!

Změna v oslovování

Není to podmínka tranzice, je ale možné, že vás vaše blízká trans* osoba požádá, abyste ji oslovovali*y jinak než doposud. To znamená, že se změní její mluvnický rod nebo jméno, byť se zatím v občance ani pase nejspíš neobjeví.

Ale i když nebude její jméno oficiální, je pořád důležité ji oslovovat tak, jak si přeje. Může se sice stát, že váš blízký trans* člověk občas „přepne“ na staré jméno nebo bývalý rod, to však neznamená, že svou tranzici jen předstírá nebo že si není svou identitou jist – jak se říkává, zvyk je železná košile.

Tranzice

Tranzice je proces, v rámci něhož se trans* osoba vžívá do svého genderu, tedy toho, který si uvědomí v průběhu života. Může mít mnoho podob: fyzickou (změna vzhledu, od výměny šatníku až pod chirurgické zákroky), duševní (změna oslovování, coming-out) i právní (změna úředních dokumentů). Ne každý trans* člověk podstoupí všechny kroky a je to tak v pořádku.

Při fyzické tranzici pomůžeme například maskulinním lidem tím, že jim koupíme nebo doporučíme bindery (stahovací podprsenky) či packery (vycpávky do rozkroku). Díky tomu, že změní, i když jen částečně, svůj vzhled, sníží se jejich dysforie (pocit, že naše tělo neodpovídá našemu genderu), pokud se s ní potýkají.

Sdílení pocitů

Dosud jsme se bavili*y převážně o tom, co můžeme udělat pro své trans* blízké, ale neměli*y bychom zapomínat ani na sebe. 

Jednou z možností, jak najít podporu pro sebe, jsou podpůrné prostory pro blízké trans* osob. Organizace Trans*parent, která v České republice hájí práva transgender, nebinárních a intersex osob, vede na Facebooku takové skupiny dvě: jednu pro příbuzné a druhou pro parterstvo

Zároveň čas od času pro ně pořádá i podpůrná sezení, což znamená, že se lidé v určitém čase a na určitém místě (může to být i na internetu) sejdou a budou v bezpečném a podporujícím prostředí probírat své radosti, starosti, nejistoty i naděje.

Zajímá vás víc? Přečtěte si víc o tom, jak může vypadat tranzice na ženu, nebo tranzice na muže.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz