🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

Osobnosti, které změnily pohled společnosti na sexuální orientaci a genderovou identitu v ČR a SR

queer_aktivismus_CZ_SK

V České i Slovenské republice jsou LGBT+ témata čím dál skloňovanější. Mluví se často o otevřenosti mladé generace, která se nebojí přiznávat svou genderovou identitu ani sexuální orientaci. Znamená to však, že v minulosti na území Česka ani Slovenska nežili queer lidé? Nebo že nebojovali za svá práva?

Odpověď zní: Ne! Český i slovenský aktivismus za práva LGBTQ+ lidí má dlouhou tradici a sahá až do dob, které dnes skoro nikdo nepamatuje. Kdo jsou tedy některé z osob, které zlepšují nebo zlepšovaly život queer lidí v českých a slovenských zemích?

Na letošek připadá významné výročí, a to 100 let od prvního pokusu založení prvního homosexuálního spolku za českém území, o nějž usiloval František Jelínek spolu s advokátem Františkem Čeřovským, který se sice k LGBTQ+ identitě nehlásil, nicméně queer lidi podporoval. V období první republiky také postupně vycházely časopisy Hlas sexuální menšiny (který vydával Vojtěch Černý) a Nový hlas, jejichž snahou byla destigmatizace homosexuality. 

Do časopisu Hlas sexuální menšiny přispíval i Imrich Matyáš. Psával argumenty proti stigmatizaci homosexuality ve společnosti a poukazoval na přínos homosexuálních osob pro společnost. Dalším člověkem, který do měsíčníku přispíval, byla spisovatelka Jana Mattuschová, jíž pod pseudonymem Eduard Weingart vyšel román Město mužů. Ta se zabývala nejen právy homosexuálů, nýbrž i rovnými odměnami. K legislativním změnám však vedla dlouhá cesta: Paragraf 129, který na území Českolsovenska zakazoval pohlavní styk mezi dvěma osobami stejného úředního pohlaví, byl zrušen až roku 1961.

Až po roce 1989 začal být LGBTQ+ aktivismus hlasitější a o rok později vzniklo Hnutí za rovnoprávnost homosexuálních občanů, jemuž jako první předsedal herec Jiří Hromada. Ten se také zasadil i o český zákon o registrovaném partnerství, který vstoupil v platnost v roce 2006.

Další významnou osobou je Romana Schlesinger, novinářka, zakladatelka fóra Queer Leaders Forum a první organizátorka Duhového Pridu na Slovensku. Impozantní je, že první ročník uspořádala ještě jako studentka vysoké školy.

Nesmíme také zapomenout na organizaci Trans*parent, která se věnuje specificky transgender, nebinárním a intersex lidem. Byla založena roku 2015 a v jejím čele stále stojí jeden ze zakladatelů překladatel Viktor Heumann, angažují se zde však i další aktivistické osobnosti, například youtuberka Lenka Králová a dokumentární režírující Kateř Tureček.

Nejmladší generaci aktiviststva najdeme v boji nejen ve fyzickém, ale i v online světě. Mezi takové patří kupříkladu Kryštof Stupka, delegát za mladé lidi v Organizaci spojených národů, nebo Dodo, které se také věnuje osvětě o autismu a kyborgismu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz