🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

LGBTQ+ filmy, které stojí za to vidět!

queer_filmy

 

Hledáte tip na film, ale máte plné zuby všech hetero- nebo ciscentrických snímků? Nebo vás prostě zajímají LGBTQ+ hrdinové*ky? Tady jsou moje tipy na filmy, které rozhodně stojí za to vidět. A začínáme už v roce 1931! Jasně na Netflixu už je celá řada shiny new filmíků a serošů, ale doporučuji věnovat pozornost i starším počinům. Budete koukat, jak jsou pořád aktuální.

 

Dívky v uniformě (1931, Německo)

Německý film starý přes devadesát let jako jeden z prvních otevřel téma romantické lásky mezi ženami na stříbrném plátně, i když vznikl na motivy divadelní hry Včera a dnes od Christy Winsloe. Snímek pojednává o mladé Manuele, která se po osiření musí přestěhovat na internát. Zde se o ni stará mimo jiných vstřícná a laskavá vychovatelka Elisabeth, do níž se Manuela zamiluje. Režie: Leontine Sagan.

 

Fire (1996, Indie)

Název filmu znamená v překladu „oheň“ a přesně takový vzplane v srdcích Sity a Radhy, dvou příbuzných, jejichž manželé se svým ženám příliš nevěnují a které se nakonec zamilují do sebe. Jejich lásce však nepřeje společnost a už vůbec ne jejich manželé. Nakonec bohužel dojde i na požár… Režie: Deepa Mehta.

 

Vše o mé matce (1999, Španělsko)

V tomto snímku se vydáme na pouť Manuely, ženy, které zemře syn, jehož posledním a nesplněným přáním bylo poznat svého otce. Jeho biologický otec je však ve skutečnosti žena jménem Lola. Režie: Pedro Almodóvar.

 

Yossi & Jagger (2002, Izrael)

Nadporučík Josi a poručík Lior přezdívaný Jagger jsou povoláni na izraelsko-libanonskou hranici a naváží spolu milenecký vztah, který před ostatními tají. Jistou komplikací je i fakt, že se do Jaggera zamilovala i vojačka Goldie. Příběh je plný nejen lásky, ale i bolesti a vyrovnávání se s neviditelností. Režie: Eytan Fox.

 

The Runaways (2010, USA)

Tento film vypráví příběh skutečné stejnojmenné dívčí rockové kapely ze sedmdesátých let minulého století a jako předloha mu posloužila autobiografie její hlavní zpěvačky Cherie Currie. Poté, co se dá dohromady trio mladých hudebnic, získá kapela smlouvu s nahrávací společností a poměrně záhy se stane slavnou, s čímž se dívky poměrně obtížně vyrovnávají. Režie Floria Sigismondi.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz