🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

Tranzice na ženu - Jak skutečně vypadá?

Pro tranzice na ženu se někdy používá termín MtF neboli male-to-female, což v angličtině znamená „od muže k ženě“. To je ale také důvod, proč některé transgender ženy toto označení odmítají: Některé podstoupí tranzici jako intersex lidé, některé se zase celý život považují za ženu, nikoliv za muže. 

tranzice-z-muze-na-zenu-mtf-2

Tak či onak, tranzice se mezi ženami může výrazně lišit, a to v závislosti na tom, jaké změny si přeje dotyčná podstoupit. Pokud se rozhodne pro úřední tranzici v České republice, čeká ji jednak výměna dokladů, jednak řada lékařských zákroků. Jedná se také o několikaletý proces.

  

A jak taková úřední tranzice konkrétně vypadá? Pokud se pro ni rozhodnete, nejdříve navštívíte sexuologickou ordinaci. Lékař*ka je s vámi probere vaše přání a problémy a dohodnete se na dalším postupu. Pokud se vydáte cestou tranzice, bude pro vás ordinace sexuologie něco jako zastřešující pracoviště, které vás bude posílat na další vyšetření a kroky k získání nových dokladů.

 

Je pouze a jenom na vás, jak daleko bude chtít během vaší tranzice zajít. Nikdo vás nemůže nutit podstupovat operace, pokud jste v pohodě s tím, že vám v občance zůstane písmeno M (male - muž). Poslouchejte svoje tělo a duši a netlačte se někam, kam třeba ani nutně nepotřebujete dojít. Určitě mrkněte na video Lenky Králové ve kterém vysvětluje, proč nechce podstupovat operace.

 

Bohužel, ne každý, kdo se sexuologii věnuje, je dostatečně osvícený v transgender oblasti. Můžete se setkat s misgenderováním (užíváním nesprávného gramatického rodu vůči vám), zpochybňováním vašich pocitů a podobně. Dobrou zprávou je, že se nemusíte omezovat jen na jednu osobu, a pokud budete mít špatnou zkušenost, můžete se obrátit na jiné sexuologické pracoviště.

 

Když všechno půjde hladce, pošle vás sexuolog*žka za klinickým*ou psychologem*žkou. Tato osoba je totiž v celém kolečku jediná, která vám může diagnostikovat transsexualitu a tím pádem vám i vystavit doporučení pro matriku na neutrální jméno.

 

Sice nemáte povinnost si jméno změnit na neutrální, nicméně se v České republice už objevil případ transgender ženy, která si nechala své „mužské“ a komise (o té bude řeč ještě níže) jí změnu dokladů zatrhla.

 

Dalším pracovištěm, kam zavítáte, je endokrinologie, která se postará o vaše hormony. Nejprve vám změří jejich hladinu v krvi a poté vám předepíše jejich dávky. Jelikož se ve vašem případě jedná o tranzici na ženu, předepíší vám estrogen a také blokátor testosteronu.

 

Díky této kombinaci se vám změní rozložení tělesného tuku, zmizí vám erekce, začnou vám růst prsa a přestanou vám růst vousy. Co se nezmění, je váš hlas, a pokud si budete přát, aby zněl jinak, můžete využít služeb jazykového koučinku nebo podstoupit operaci hlasivek.

 

Následující rok až dva vaší tranzice budete ve fázi takzvaného real-life testu neboli testu skutečného života. To znamená, že už budete žít v ženské roli. Připravte se na to, že vás ze začátku může vaše okolí misgenderovat (stává se tak hlavně na začátku, než se hormonální změny projeví), nicméně existují řešení, která vám to usnadní: například pásky na skrytí penisu, kalhotky se silnější přední vrstvou pro zploštění penisu nebo vycpávky prsou.

 

Pokud se rozhodnete pro operaci a všechno půjde hladce, nakonec zavítáte před Odbornou komisi pro provádění změny pohlaví transsexuálních pacientů. Ta vám schválí, nebo zamítne sterilizaci, ve vašem případě odebrání varlat, což je podmínka pro změnu dokladů na ženské jméno. Dále můžete podstoupit vaginoplastiku, tedy vytvoření vaginy, zvětšení prsou nebo zjemnění rysů obličeje.





Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz