🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

Co je to heteronormativita

Co je to heteronormativita

Koupíte si dámský časopis a najdete v něm článek 10 tipů, jak sbalit muže na dovolené. Koupíte si pánský časopis a najdete v něm fotky spoře oděných a vyzývavě nalíčených žen. Ale… Už jste někdy četli*y v dámském časopise článek 10 tipů, jak sbalit ženu na dovolené? A viděli*y jste v pánském časopise napůl svlečeného modela? Pokud ano, nejspíš se jednalo o queer časopis. Vítejte ve světě heteronormativity. 

WTF, co to sakra je?!

Heteronormativita je odborný název pro stav, kdy se jako společnost chováme a tváříme, že heterosexualita je jediná správná nebo dokonce existující sexuální orientace. 

Projevuje se mnoha způsoby. Jedním z nich jsou výše zmíněné lifestylové časopisy, které nepočítají s tím, že by jejich čtenářstvo bylo homo-, bi- nebo třeba pansexuální. Dalším příkladem heteronormativity jsou lidé, kteří se druhých ptají: „Tak co, kdy už se vdáš? Kdy nám ukážeš ženicha / nevěstu?“, aniž by je napadlo, že v České republice dosud nebylo schváleno manželství pro všechny.

Heteronormativitu ale najdeme i ve školství a zdravotnictví. V sexuální výchově se seznamuje se sexem především z pohledu heterosexuálních lidí. Osoby, které se věnují psychoterapii, nemusí vědět nic o asexualitě, a tak mohou asexuální lidi považovat za traumatizované.

Z výše zmíněného si už asi odvodíme, proč je heteronormativita špatná:

  1. Ignoruje fakt, že na světě existují miliony lidí, kteří nejsou heterosexuální.
  2. Vytváří v lidech pocit, že jiná než heterosexuální orientace je zvláštní, divná a možná i nepřípustná.
  3. Brání heterosexuálním lidem (a samozřejmě i nejen jim) dozvědět se víc o jiných sexuálních orientacích.
  4. Vyvolává v lidech s homosexuální, bisexuální, pansexuální, asexuální i další orientací pocit méněcennosti a nepatřičnosti.

Když tedy víme, že je heteronormativita špatná, jak se jí můžeme bránit?

  1. Tím, že nebudeme předpokládat, že ostatní jsou cis a heterosexuální, nebo alespoň do té doby, než se vyoutují. Tedy nebudeme předpokládat, že osoba, s kterou se bavíme, je sexuálně orientovaná na „opačné“ pohlaví.
  2. Podporujeme viditelnost i jiných sexuálních orientací, než je heterosexualita. Tedy neříkáme o pansexuálních ženách, které jsou ve vztahu s mužem, že jsou heterosexuální, stejně tak neříkáme o asexuálních lidech, že akorát nepoznali pravou lásku.
  3. Když někde vidíme příklad heteronormativity, upozorníme na to.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz