🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

Co je to cisnormativita

Co je to cisnormativita

„Nemůžeš říkat, že ženy menstruují, to je cisnormativní!“ Možná jste na tuto nebo podobnou větu narazili*y a lámali jste si hlavu nad tím, co tím chtěl básník říct. Cisnormativita ale není literární pojem –je to označení situace, kdy bereme cisgender osoby (tedy ty, které nejsou trans*) jako jediné správné, a ty, které cis nejsou, ignorujeme nebo považujeme za špatné. Podobně jako když automaticky usuzujeme, že lidé žijí v heterosexuálním vztahu (=heteronormativa).

Příklady cisnormativity

Výše jsme si ukázali*y jeden z příkladů cisnormativity: představu, že všechny ženy a pouze ony menstruují (protože transgender ženy menstruovat nemůžou, dokonce ani všechny cisgender ženy ne, stejně tak mohou menstruovat někteří transgender muži nebo nebinární lidé). Cisnormativita vypadá ale i jindak: 

  • Představa, že každý člověk je cis. Když se s někým seznámíme a dotyčný se nám představí jako muž nebo žena, většinou se domníváme, že ho jako muže, respektive ženu, bere okolí od narození. Abychom ho začali*y brát jako transgender osobu, musela by se dotyčná osoba vyoutovat.
  • Očekávání, že ženy mají určité pohlavní orgány a muži jiné. Obvykle se domníváme, že každá žena má vaječníky, dělohu, vaginu a vulvu a že každý muž má penis a varlata. Jakmile nějaký muž nebo nějaká žena z této představy vybočuje, budí podezření nebo nepřijetí ostatních. A pokud je člověk nebinární nebo intersex, setkává se s otázkou, co že to má mezi nohama.
  • Ignorování nebinárních lidí. 21. století ve střední Evropě pořád nepočítá s tím, že existují i jiní lidé než muži a ženy.

Proč je cisnormativita problém?

Pokud společnost popírá naši existenci, je těžké v ní fungovat. Cisnormativita ztěžuje život trans* lidem a zabraňuje jim v dostupné zdravotní péči (jestliže zdravotnický personál nepočítá s lidmi, kteří nejsou cis, těžko jim pomůže), životě bez předsudků a celkovém přijetí.

Jak s cisnormativitou bojovat?

Ačkoliv to vypadá, že cisnormativita je natolik rozšířená, že je jakýkoliv boj s ní předem prohraný, není tomu tak. Každý*á z nás má možnost udělat svět pro trans* lidi inkluzivnější, a to například těmito způsoby:

  1. Tím, že nebudeme předpokládat, že ostatní jsou cisgender, ledaže by se k této identitě sami*y hlásili*y.
  2. Budeme podporovat viditelnost ne-cis lidí, například sdílením zpráv o nich na sociálních sítích.
  3. Když někde vidíme příklad cisnormativity, upozorníme na to.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz