🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

Svatý Galentýn: láska, nebo bestie?

Že 14. února slaví svátek Valentýnové a Valentýny, to tak nějak tušíme všichni. Kdo je ale tajemný Galentýn, o kterém se občas mluví v anglickojazyčných médiích?

Svaty-Galentyn-dykka

Na 13. února, tedy na den, kdy mají v Česku svátek Věnceslav a Věnceslava, připadá svátek svatého Galentýna… nebo bychom měli*y říkat spíš Galentýny? To byla totiž římská světice z 3. století, která propagovala přátelství mezi ženami na úkor romantických i sexuálních vztahů žen s muži. Dokonce si kvůli tomu otevřela i obchod, kam byl mužům vstup zakázán, což se samozřejmě úřadům nelíbilo, a tak byla Galentýna uvržena do izolace a zemřela beze svých kamarádek.

Každopádně, bez ohledu na to, jestli krom Galentýny existoval i nějaký Galentýn, se začal prosazovat den před Valentýnem svátek ženského přátelství, a to především díky seriálu Odbor městské zeleně, v kterém ho slaví postava Leslie Knope. Nečekejte však, že by měl svátek nějaká přesně daná pravidla nebo rituály: smyslem svátku je oslavit vztah s kámoškou přesně tak, jak to vyhovujeme vám oběma. Někdo tedy půjde na kafčo, někdo se koukne na film na Netflixu… Důležité je, aby vám spolu bylo dobře.

Teď si ale možná řeknete: No jo, ale proč máme vlastně slavit kamarádství dvou žen nebo holek? A proč se máme u toho chovat tak trochu jako ve vážném vztahu, ale vážný vztah mezi sebou nemít? Toho si už všimla řada lidí a napsala na toto téma několik kritických textíků

Je tedy oslava kamarádství mezi holkami nebo ženami něco špatného? Ne, vůbec! Akorát nesmíme u toho zapomínat na jednu důležitou věc: Lásky a přátelství si musíme vážit po celý rok.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz