🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

Binder – jak ho vybrat a pak správně nosit

DSC_2840

Stáhnout si hrudník je často ideální způsob, jak se ve vlastním těle cítit pohodlněji. Mnohým plochý hrudník utvrzuje identitu nebo pomáhá veřejnosti, aby nás správně četla. Binder, neboli stahovák, je spodní prádlo, díky kterému je hrudník plošší. Vychytávka, kterou si oblečeme a popřeme své ženské křivky. Druh podprsenky, nebo tílka, díky kterému nemusíme prsa bandážovat nepohodlnými a především nezdravými páskami. Jak binder nosit nebo nenosit? Který je pro vás ten pravý?

Binder není jenom pro trans muže

Jak se mnozí domnívají, binder není jen pomůcka pro trans muže a nebinární lidi. I spousta dalších lidí, která se takto vůbec neidentifikuje, si stahuje hrudník, aby vypadal plošší. Binder nosí také cis ženy, které nejsou úplně komfortní s feminními rysy. Ale genderqueer, trans nebo cis – nezáleží na tom, jak se identifikujeme, důležité je, abychom se cítili fajn.  

Binder golden rules

  1. Ne víc než 8 hodin

Pokud je váš hrudník binderem zatím nepolíbený, je dobré začít pozvolna. Vyzkoušejte ho na první dvě hodiny, zase ho sundejte a postupně prodlužujte čas na čtyři, na šest hodin, až do doby, kdy vám v něm bude pohodlně. Čím více přestávek a času bez binderu, tím lépe. Stahování na delší dobu může způsobovat nepříjemnosti jako je bolest zad, podrážděnou pokožku nebo dýchací problémy. Pamatujte, je to přece jenom stahovák, a tak ho vždycky sundávejte na noc, ať svým plicím dopřejete přirozený přísun kyslíku. 

  1. Nikdy nepoužívejte pásku nebo jiné obvazy

Obvazovat hrudník páskou je nejen velká nepříjemnost, ale hlavně může omezit vaši schopnost správně dýchat a pohybovat se. Zejména elastické lékařské obvazy jsou navržené tak, aby se neustále stahovaly, takže při dýchání jsou stále těsnější a můžou fakt bolet. 

  1. Pokud to bolí, pryč s tím

Bolest je vždycky indikátorem toho, že něco není v pořádku. Pokud to nejde, nelámejte to přes koleno. Vyzkoušejte jinou alternativu jako kompresní trička, sportovní podprsenky nebo jiné kamufláže s oblečením. Zdraví především. 

  1. Binder není sportovní podprsenka

Takže by se ze zdravotních důvodů ke sportování neměl nikdy používat.

 

DSC_2863 

Rozcestník velikostí a délek

Dlouhý binder

Vypadá jako tílko, které normálně zastrčíte do kalhot. A pozor, ne nadarmo se říká, že jeho kompresní vlastnosti jsou téměř magické. Dlouhý binder totiž nestahuje pouze hrudník, ale i boky nebo břicho, takže máte pocit, že se vaše tělo zmenšilo o několik velikostí. 

Krátký binder

Obvykle sahá nad pupík nebo těsně pod prsa. Vypadá jako sportovní podprsenka, ale je mnohem pevnější. O pohodlí však není nouze, můžete ho nosit denně stejně jako jeho dlouhou verzi. 

Bindery se různí ještě podle toho, jestli chcete se švy nebo bez, černé, bílé nebo tělové a taky jak moc pevné. Počítejte s tím, že pokud máte větší prsa, stejně budou vždycky trochu vidět. Abyste si byli naprosto jistí, který binder je pro vás THE ONE, mrkněte se na tabulku velikostí, která to za vás ráda rozhodne. A Pokud pořád nevíte, rádi vám s výběrem poradíme. 

Jak ho správně oblékat?

Je tohle předek nebo to má být spíše vzadu? U binderu je na první pohled někdy těžké říct, jak vlastně patří. Tady máte malý tríček - pokud nejde zrovna o pásový binder, orientovat se můžete podle vykrojení u rukou. Na zádech jsou průramky vyříznuté hlouběji, aby lopatky měly prostor pro pohyb. Plus! Většinou má binder narozdíl od zadní části vepředu zdvojenou látku. A jak ho oblečete? Nejprve ruce prostrčíte ramínky, přetáhnete přes hlavu a látku rolujete dolů přes hrudník. 

TIP

Aby byl efekt binderu ještě lepší, jakmile je oblečený, můžete si prsa pod látkou ještě upravit. Často stačí jen zatlačit šikmo dolů směrem k podpaží. V případě větších ňader doporučujeme prsa tlačit diagonálně nahoru a na stranu směrem k podpaží.

 

Jak se o binder dobře starat?

Veškeré naše spodní prádlo a plavky lze prát v pračce při 30 stupních. Materiál bohužel není vhodný pro sušičku. Nedoporučujeme používat ani příliš mnoho pracího prášku. V binderu značky UNTAG (Danaë Trans-Missie) se nekoupejte v bazénu nebo v moři. Delší kontakt s chlorem nebo s mořskou solí materiálu nedělá dobře, mohl by ztratit svou pružnost. To však neplatí pro bindery Dykka, ve kterých si ve slané nebo chlorované klidně zaplavte. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz