🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

LGBTQ+ situace v Polsku: Od Anny Grodzké až po dnešek

zdroj: Fot. TTGazeta Polska

Zdroj: Fot. TT/Gazeta Polska

Letos uplyne 12 let od zvolení Anny Grodzké, první polské transgender poslankyně do Sejmu. Polsko se však rozhodně nemůže chlubit respektujícím přístupem k LGBT+ lidem. Jaká je situace queer lidí v zemi polky a mazurky?

Přestože se s ústrky se nejspíš potýká velké procento LGBTQ+ lidí na Zemi, Polsko je jednou ze zemí, kde k těmto činům dochází otevřeně. Mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International popisuje, jak v Polsku dochází k homofobním útoků ze strany politiků*ček, vyhlašování zón bez LGBTQ+ osob v jednotlivých obcích, násilí na queer lidech a také zákazu sexuální výchovy.

Podobně jako v České republice, tak i v Polsku považují někteří lidé v politice queer osoby za ideologii, respektive šiřitelstvo ideologie, které ohrožuje společnost nebo křesťanství. S tímto přístupem se však v Polsku nesetkáme jen mezi politickou reprezentací, nýbrž i mezi provozovateli*kami barů, restaurací, hospod nebo médií, v nichž se nálepky „strefa wolna bez LGBTI+“ objevují.

Situace v LGBTQ+ lidí v Polsku si samozřejmě všímají i lidé mimo něj. Mezinárodní organizace ILGA-Europe, která sleduje lidská práva queer osob v evropských státech, dokonce vytvořila časovou osu nenávistných útoků na LGBTQ+ osoby. Najdeme zde zákaz pochodu hrdosti v Lublinu a Řešově, dodávky s antiqueer slogany, protesty s podobiznou černé madony Čenstochovské s duhovou svatozáří a mnohého dalšího.

Právě útok dodávku s homofobním sloganem a jejím řidičem vynesl polské aktivistce Margot z kolektivu Stop bzdurom několikatýdenní pobyt ve vazbě. Nebyla sama, kdo se stal obětí polských represí vůči queer aktivistům*kám v zemi: policie den poté zatkla několik desítek osob protestujících proti jejímu zatčení.

Je nějaká naděje, že se situace v Polsku změní? Zatím to tak nevypadá. V druhé polovině roku sice zemi čekají volby do Sejmu a Senátu, nicméně v průzkumech veřejného mínění vede konzervativní strana PiS (Právo a spravedlnost), která vyhrála i minulé volby. V Polsku má také obří společenský vliv katolická církev, jejíž polské vedení není právům LGBTQ+ nakloněno.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz