🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

Tranzice na muže - Jak reálně vypadá?

Tranzice na muže se někdy označuje zkratkou FtM (z female-to-male, což anglicky znamená z ženy na muže), ale někteří lidé od ní opouštějí, protože tranzici na muže může podstoupit i intersex osoba (tedy člověk s takzvanými mužskými i ženskými pohlavními orgány) a protože se mnoho transgender mužů nikdy za ženu nepovažovalo.

banana_jocks2

Samotná tranzice vypadá u různých mužů různě, a to podle toho, co vše si přejí na svém těle nebo ve svých úředních dokumentech změnit. Nejnáročnější je nejspíš tranzice úřední, protože zahrnuje nejen změny v občance, ale i na těle a zároveň trvá nejdéle.

 

Co tedy zájemce o úřední tranzici čeká? První zastávkou je ordinace sexuologie, kam se stačí objednat, nepotřebujete tudíž doporučení praktického lékaře ani nikoho jiného. Lékař*ka si s vámi popovídá, bude zjišťovat, zdali jste skutečně transgender, a zároveň vás bude celou tranzicí provádět.

 

Bohužel existují v lékařské komunitě lidé, kteří jsou přesvědčeni, že existuje jeden jediný způsob, jak být transgender mužem, a pokud nebudete do této škatulky zapadat, nebudou vám věřit. Nenechte se však odradit při prvním neúspěchu, a pokud vás sexuolog*žka nebude brát vážně, najděte si jiného*ou.

DYKKA-blog-tranzice-na-muze

Další zastávkou, kam už dostanete doporučení ze sexuologie, je psychologická ordinace. Zde podstoupíte psychologické vyšetření, na základě něhož získáte, když všechno dobře dopadne, diagnózu transsexuality a doporučení pro matriku na neutrální jméno.

 

Neutrální jméno sice není oficiálně pro úřední tranzici povinné, nicméně došlo v České republice k případům, kdy někteří lidé neprošli pohovorem před komisí (o té ještě níže), protože si jméno na neutrální nezměnili.

 

Další zastávkou je endokrinologická ordinace, což je místo, kde vám specialist*k*a změří hladinu hormonů a předepíše jejich dávku. Jako muži budete brát hormon testosteron, díky kterému získáte hlubší hlas, vousy a jiné rozmístění tuku po těle. Zároveň vám vymizí menstruace a někteří z vás začnou plešatět.

 dykka-tranzice

Následující rok, někdy i déle, vás čeká takzvaný real-life test neboli test skutečného života, kdy budete žít v roli muže. To může být náročné do doby, než se projeví účinky hormonů a vy budete působit žensky nebo androgynně, ale nezoufejte: Existují vychytávky, které vám pomohou vypadat mužněji, například packery (umělé penisy) nebo bindery (stahovací tílka).

 

Na konci real-life testu předstoupíte před Odbornou komisi pro provádění změny pohlaví transsexuálních pacientů. Ta vám schválí, nebo zamítne sterilizaci (tedy v případě trans mužů odebrání dělohy), kterou potřebujete k závěrečné změně dokladů.

 

Kromě sterilizace se ještě můžete objednat na takzvanou mastektomii neboli odebrání prsů, vaginektomii neboli odstranění vaginy nebo na faloplastiku, tedy vytvoření penisu. Ovšem k tomu, abyste mohli mít erekce, budete potřebovat penilní implantát. Podrobnější informace o těchto zákrocích najdete v angličtině například zde.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz