🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

LGBTQ+ práva v Nizozemsku

Nizozemsko je první zemí na světě, která zavedla manželství pro všechny. A to se stejnými právy a povinnostmi. Btw už v roce 2001...

lgbt-prava-holandsko-2

Tato země pověstná svými sýry, dřeváky a svobodomyslným přístupem ke konopí ale nebyla vždy oázou pro LGBTQ+ osoby. Z relativně nedávné doby můžeme zmínit druhou světovou válku, kdy byl sex mezi osobami stejného úředního pohlaví ilegální. Po porážce Německa byl však zrušen.

Vzpomínkou na toto smutné období je takzvaný Homomonument, velký trojúhelník, u jehož úhlů se nacházejí tři menší, růžové trojúhelníky. Byl postaven roku 1987 na památku popravených gayů a leseb.

Homomonument-overview2-dykka

Homomonumet v Amsterdamu, Zdroj:Wikipedia

Nedaleko Homomonumentu se nachází muzeum bisexuální spisovatelky, která také zahynula během 2. světové války: Anny Frank. Ta sice pocházela z Německa, její rodina se však za války potají přestěhovala do Nizozemska. Během pobytu ve stísněném bytě, z něhož nemohl nikdo vylézt, aby se neprozradil, si vedla deník. Rodina však byla prozrazena a převezena do koncentračních táborů, z nichž se domů vrátil jen Annin otec Otto Frank. A protože si Anna přála se stát spisovatelkou, Otto Frank se rozhodl jí splnit sen alespoň posmrtně.

V Nizozemsku však žilo –⁠ a stále žije – mnoho LGBTQ+ osobností. Ze všech uveďme například transgender topmodelku Loizu Lamers, která se dokonce stala maršálkou průvodu Prague Pride v roce 2018.

loisa-lamers-dykka

Luiza Lamers, Zdroj:@loizalamers

Nizozemsko také ve velké míře uznává práva intersex lidí. Už od roku 1993 je možné mít v rodném neurčité úřední pohlaví. Od roku 2021 existuje také v Nizozemsku možnost nechat si zapsat neurčité úřední pohlaví, jsme-li nebinární osoby.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz