🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

Co znamená tranzice, když se bavíme o trans* lidech?

DYKKA-proces tranzice u trans_ lidí-2

 

Možná jste tohle slovíčko mockrát slyšeli, ale nevíte, co přesně znamená. Nebo nevíte, co všechno tam patří. Takže: Co tedy znamená tranzice, když se bavíme o trans* lidech?

 

Česká organizace Transparent, která se zabývá hájením práv transgender, nebinárních a intersex lidí, definuje tranzici jako „proces, během kterého trans lidé začínají žít pod svým skutečným genderem“. Dále se dočteme, že tranzice „může mít formu úřední (změna občanky), sociální (změna používaného jména, oblečení, účesu či gramatického rodu, aby více odpovídalo genderovým rolím) a/nebo lékařskou (operace, hormony).“

 

Důležité je, že změna takhle vypadat může, ale nemusí. U každého transgender člověka probíhá tranzice různě.

 

Například jeden transgender muž, kterého doteď okolí vnímalo jako ženu, se akorát rozhodne, že bude mezi blízkými používat mužský rod a nenosit ženské oblečení ani další ženské módní doplňky. Jiný se rozhodne, že chce změnu se vším všudy, a tak navštíví lékařské pracoviště, podstoupí různá vyšetření, začne brát hormony, podstoupí různé operace a nakonec si změní i písmeno z F na M v dokladech. Další se rozhodne pro úplně jinou variantu.

 

Bohužel, pokud si budete chtít změnit úřední pohlaví v ČR, budete muset podstoupit hormonální tranzici i operaci, při které dojde ke sterilizaci. Doba mezi začátkem braní hormonů a operace (takzvaný real-life test neboli test skutečného života) trvá minimálně dva roky a i poté musíte předstoupit před komisi, která vám definitivně schválí, nebo neschválí změnu úředního pohlaví.

 

Ale pokud si přejete úřední pohlaví změnit a všechny tyto změny podstoupit (například proto, že vám způsobují dysforii), budete mít jako osoby pojištěné českým státem všechna vyšetření a všechny zákroky zdarma.

 

Jak to tedy udělat, aby vás okolí co nejdřív začalo brát jinak bez ohledu na to, jestli vás operace čeká za pár let, nebo nikdy?

 

Pomoct vám může například účes, který nosí převážně nebo výhradně lidé vašeho genderu, stejně tak různé oblečení i módní doplňky, včetně packerů nebo binderů. Pokud máte vysoký nebo nízký hlas, můžete se přihlásit na hlasový trénink.

 

Existuje také možnost si změnit své jméno na genderově neutrální variantu na matrice. Pokud ale nemáte potvrzení ze sexuologie, že procházíte tranzicí, zaplatíte za změnu 1 000 Kč. Pokud si ovšem vyberete neobvyklé jméno, může se stát, že matrika bude po vás chtít znalecký posudek, za který zaplatíte další peníze.

 

Seznam genderově neutrálních jmen, která už úřady na území České republiky schválily, najdete na stránkách lingvistky Jany Valdrové.

 

Ať už ale bude vaše tranzice vypadat jakkoliv, pořád platí: Jste mužem, ženou nebo nebinární osobou i bez jakýchkoliv změn.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz