🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

Býmaz aneb vymazávání bisexuálních lidí

bymaz-aneb-vymazavani-bisexualnich-lidi

 

„Slavná herečka je lesba! Rozvedla se s manželem a nyní randí se známou zpěvačkou.“

 

Možná jste už podobné titulky viděli. Možná si od té doby myslíte, že herečka je skutečně lesba, ale třeba se taky ptáte: Co když ji přitahují jak muži, tak ženy?

 

Kde je pravda? Homosexuální lidé, kteří jsou ve vztazích s lidmi, kteří je nepřitahují, skutečně existují. Jenže stejně tak existují lidé, které sexuálně přitahuje víc než jeden gender nebo pohlaví, a tím, že si najdou jiného partnera, se jejich sexuální orientace nemění.

 

Jestliže člověka, o kterém víme, že je sexuálně orientován na alespoň dva gendery nebo dvě pohlaví, označíme za homosexuálního nebo heterosexuálního, jedná se o vymazávání bisexuálních lidí, občas taky nazývané „býmaz“. Tím, že automaticky předpokládáme, že muž ve vztahu se ženou je heterosexuál, nebo že dva muži ve vztahu jsou homosexuální, ignorujeme fakt, že na světě existují i další sexuální orientace, ať už bisexuální, pansexuální, asexuální nebo jiné. Popírání bisexuality je součástí takzvané bifobie, tedy diskriminace vůči bisexuálním lidem.

 

V čem přesně cílená ignorace bisexuality škodí?

 

    1. Jedná se o popírání identity a nerespektování toho, jak se označujeme a jak chceme, aby nás ostatní vnímali.
    2. Podává okolí nesprávné informace o světě kolem nás, tedy že někdo má jinou sexuální orientaci než ve skutečnosti.

 

  • Popírá, že člověk, který přešel z jednoho vztahu do druhého, měl svého partnera skutečně rád.

 

 

Proč ale k „býmazu“ dochází?

 

  1. Lidé mají obecně nedostatečné povědomí o bisexualitě, ale i dalších sexuálních orientacích. Když vidí pár o dvou lidech různého pohlaví, budou si myslet, že se jedná o heterosexuály. Když vidí pár o dvou lidech stejného pohlaví, budou si myslet, že se jedná o homosexuály. Nenapadne je, že je jeden z nich může být např. asexuální a druhý bisexuální.
  2. I v odborné veřejnosti se objevují názory, že bisexualita neexistuje. Někteří čeští sexuologové a některé české sexuoložky bisexualitu popírají, protože každý člověk se podle nich nakonec rozhodne pro partnera jednoho pohlaví. To by ovšem znamenalo, že každý z nás je orientován jen na jednoho člověka na Zemi. Kromě toho jsou na světě lidé, kteří jsou v sexuálním vztahu s více osobami, klidně i různých pohlaví. Pokud však takové názory sděluje lékařská autorita a média jí poskytují prostor, málokdo je bude zpochybňovat.
  3. Zpochybňování bisexuality existuje i v queer komunitě, například mezi gayi a lesbami. Někteří lidé mají totiž pocit, že jejich homosexuální komunitě hrozí vymření nebo se prostě bojí, že povědomí o bisexualitě povede k tomu, že jejich partneři*rky jim budou odcházet ze vztahů za jinými lidmi.

 

Jak proti tomu bojovat?

 

  1. Pokud nevíme, jakou má dotyčná osoba sexuální orientaci, nesnažíme se ji uhodnout ani si ji vymyslet. Sdělení na začátku článku můžeme zjednodušit tak, že napíšeme, že se herečka rozešla s manželem a vstoupila do vztahu se zpěvačkou.
  2. Jestliže ale naopak víme, že je dotyčná osoba bisexuální a dává smysl danou informaci v textu uvést, o bisexualitě se zmíníme.
  3. Zvyšujeme povědomí o bisexualitě tím, že se o ní bavíme s přáteli, sdílíme příspěvky o bisexualitě na sociálních sítích a podobně.
  4. O bisexualitě si zjišťujeme informace a snažíme se zbavit předsudků vůči ní.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz