🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

Asexualita, nebo frigidita?

asexialita-dykka

„Tohle oblečení nebudu nosit, vypadám v něm strašně asexuálně!“ Možná znáš tuto větu ze svého okolí, možná ji dokonce občas říkáš ty. Je tohle ale skutečný obrázek asexuality? A má to co dělat s frigiditou?

 

Nejprve si řekneme, co který pojem znamená. 

Asexualita je druh sexuální orientace, podobně jako například heterosexualita nebo homosexualita. Asexuální člověk je takový, kterého sexuálně nepřitahuje žádný gender ani žádné pohlaví. Důležité je slovo „sexuálně“ –lidé mají kromě sexuální orientace ještě orientaci romantickou. Asexuálové tedy nepociťují sexuální přitažlivost, neznamená to však, že žádný z nich nemůže navázat romantický vztah.

Když ale mluvíme o frigiditě, bavíme se o takzvané hypoaktivní (snížené) poruše sexuální touhy. Jedná se o stav, kdy člověk prožívá úzkostné pocity z nedostatku sexuálních fantazií nebo sexuální touhy. Na vině mohou být například hormony nebo problémy ve vztahu. Porucha se léčí podle příčiny: někdo bere léky, někdo chodí na psychoterapii, jiný obě metody kombinuje.

Asexuální lidé tedy sice necítí sexuální přitažlivost, neznamená to však, že nemohou být nijak sexuálně aktivní (mohou třeba masturbovat). Lidé, kteří se potýkají s frigiditou, mohou mít jakékoliv sexuální orientaci a ta jim nezmizí ani při nízkém libidu (tedy sexuálních pudech).

 

Neměli bychom také zapomenout na to, že samotná diagnóza frigidity je značně kontroverzní. Jak uvádí studie HSDD and asexuality: a question of instruments (Hypoaktivní porucha sexuální touhy: otázka nástrojů), v diagnostických manuálech k této poruše nenajdeme žádné škály, míry ani jinak přesně definované normy, podle kterých by se měla frigidita stanovit.

Ba co víc, tuto diagnózu může dostat i asexuál, který nemá žádné zdravotní problémy. Klíčové je, aby navštívil sexuologickou ambulanci a postěžoval si na nedostatek sexuální touhy – jenže co když je dotyčná osoba nešťastná jen proto, že jí okolí, další osoba v partnerském či sexuálním vztahu nebo kdokoliv jiný dává najevo, že by měla být ze sexu nadšenější?

 

Nejdůležitější je se v takovém případě řídit sám*ama sebou: Řídit se svými sexuálními potřebami a naučit se mít rád*a své tělo.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz