🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

Co je to nebinarita?

Definice

Nebinární člověk je takový člověk, který nepatří (úplně) mezi muže ani ženy. Slovíčko „úplně“ je v závorce schválně, protože někteří nebinární lidé jsou zároveň muži nebo ženy.

 

non-binary-dykka

 

Zdá se vám to zvláštní? Nebinarita totiž u různých lidí vypadá různě. Vlastně bychom mohli říct, že nebinarita není jeden jediný gender (nebinární pohlaví), ale škatulka pro spoustu genderových kategorií

Typy nebinarity

Mezi nebinární lidi patří například tyto identity:

  • demiboy (člověk, který je částečně mužem),
  • demigirl (člověk, který je částečně ženou),
  • genderově fluidní člověk (člověk, který v průběhu života střídá gendery),
  • bigender člověk (člověk, který má dva gendery zároveň) a
  • agender člověk (člověk, který nemá žádný gender).

Jak vypadají nebinární lidé?

Nebinární lidé vypadají stejně jako ženy nebo muži, tedy různě. Ačkoliv existují nebinární lidé, kteří vypadají androgynně (tedy tak, že působí zároveň mužsky i žensky), není to povinnost. Nebinární osoba nenosí tedy jeden konkrétní účes, jedno konkrétní oblečení atd.

Stejně jako existují ženy s krátkými vlasy nebo muži s dlouhými vlasy, existují i AFAB nebinární lidé (tedy lidé, o kterých se po narození řeklo, že jsou ženy) s dlouhými vlasy a náušnicemi nebo AMAB nebinární lidé (naopak lidé, o nichž se po narození řeklo, že jsou muži), kteří mají vousy.

 nonbiray-agender-gender-fluid-2

Na druhou stranu, stejně tak najdeme na světě AFAB nebinární osoby, které nosí krátké vlasy proto, aby nebyly misgenderovány (tedy aby si nikdo nemyslel, že mají jiný gender než ve skutečnosti, v tomto případě aby si nikdo nemyslel, že jsou ženy) nebo AMAB nebinární osoby, které mají dlouhé vlasy z úplně stejného důvodu. V tom pomáhají i bindery nebo packery.

 

Jak mám oslovovat nebinární lidi?

Platí to, co předtím: různí nebinární lidé to mají různě. Záleží také na tom, v jakém jazyce s nebinárním člověkem mluvíme. Nejjednodušší to mají například mluvčí maďarštiny nebo perštiny, protože v těchto jazycích neexistují gramatické rody (takže nemusíme řešit, jestli o někom mluvit jako o něm, o ní nebo jakkoliv jinak).

V češtině používají nebinární lidé nejen mužský životný a ženský rod, ale také rod střední nebo neutrální (zájmeno one). Někteří lidé také rody střídají nebo používají onikání.

Když nevíme, jak někoho oslovovat, je nejjednodušší se ho zeptat. Není to neslušné! Naopak je to lepší než dotyčnou osobu misgenderovat.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz