🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

Blíží se léto a s ním i pochody LGBT+ hrdosti! Kam na ně v Česku a na Slovensku vyrazit?

mesic-hrdosti-dykkamag

Sluníčko, párty, hudba, tanec, přednášky a chill? Jasně, to všechno najdeme na festivalech a průvodech LGBT+ hrdosti v Česku a na Slovensku. Důležitou součástí je také otevírání diskuzí a edukace o problémech, jako je stejno pohlavní manželství nebo označení pohlaví v občance. Připomínáme si také oběti násilí a HIV. Je to měsíc boje proti homofobii. Zjistěte o historii pridů víc v našem článku.

Tyto průvody a festivaly se v současné době konají v několika městech a my si je postupně představíme:

Prague Pride: Největší a patrně nejznámější LGBT+ festival na území České republiky se koná tradičně v srpnu v Praze a završuje jej průvod městem, a to druhou srpnovou neděli. Že jde o skutečně velkolepý průvod, dokazuje, že se v roce 2022 se tohoto pochodu zúčastnilo až 60 000 lidí. Historie tohoto festivalu sahá až do roku 2011, kdy se uskutečnil jeho první ročník a zároveň první pochod Prahou, a to z náměstí Republiky na Střelecký ostrov.

Pilsen Pride: Svůj pochod hrdosti má i Plzeň, čtvrté největší město České republiky. První ročník se zde uskutečnil v září 2017 a účastnictvo se vydalo na trasu od Mlýnské strouhy k bývalé papírně na břehu řeky Radbuzy. Stejně jako pražský nabízí i plzeňský doprovodný program v podobě přednášek, besed, testování HIV a mnoho dalšího. 

Ostravský PRAJD: Na LGBT+ festival můžete vyrazit i v Ostravě. Ten se tu koná od srpna 2019, ale neomezuje se jen na poslední měsíc školních prázdnin. Jak stojí na jeho webu, spolek, který tento festival organizuje, pořádá v průběhu roku setkání na různá témata. Jejich smyslem je budovat občanskou angažovanost v LGBT+ tématech. 

Most Pride: Mostecký festival a pochod hrdosti jsou na české scéně těmi nejmladšími. První ročník se uskutečnil teprve v roce 2022, nicméně organizátorstvo plánuje uspořádat další. Na prvním se mohlo návštěvnictvo zúčastnit nejen pochodu, ale i projevů převážně místního aktiviststva, seznamovacích her a hudebního doprovodu.

Dúhový PRIDE Bratislava: Bratislavský festival a pochod hrdosti je na česko-slovenském území tím nejstarším: koná se totiž od roku 2010. A ačkoliv se v roce 2015 vůbec neuskutečnil (důvodem byla kampaň k celostátnímu referendu o manželství na Slovensku), další rok se vrátil v plné parádě a nejinak tomu bude nejspíš i letos.

Dúhový PRIDE Košice: Duhové akce se konají i v Košicích, druhém největším městě Slovenska. Na první ročník v roce 2013 sice dorazilo podle informací v médiích jen 30 lidí, to však organizátorskému týmu nezabránilo v pokračování festivalu a v posledních letech se košický průvod hrdosti může pochlubit několikasethlavou účastí.

PRIDE Banská Bystrica: Od června 2019 má svůj LGBT+ festival i Banská Bystrica. První ročník se zde uskutečnil pod názvem BB PRIDE: Prechod na rovnosť spolu s průvodem od Dolné ulice ke kulturnímu centru Záhrada. Od té doby se v Banské Bystrici koná festival každý rok, na informace o tom letošním si však budeme muset ještě počkat.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz