🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

Genderová dysforie - Co to je a jak se s ní poprat?

Co je to genderová dysforie?

Genderová dysforie znamená, že cítíme, že naše tělo není v souladu s naším gendrem. Například pokud jsme transgender muži, můžeme být v úzkostech z velkého poprsí nebo menstruace, stejně tak například z vousů, pokud jsme transgender ženy. Genderová dysforie se nám ale nemusí vyhnout, ani když jsme nebinární lidé.

 

gender-dysphoria-dykka 

Na diskuzním fóru Reddit popsal*a uživatel*ka Cascadeon svou zkušenost s genderovou dysforií takto:

„Gender se hodně podobá páru bot. Když máte na sobě dobré, pohodlné a padnoucí boty, nevšimnete si jich ani o nich nebudete přemýšlet. /…/ 

Ale když je máte velmi malé a těsné nebo je v nich kamínek, nemůžete na ně přestat myslet. Každý krok je děs a otrava a nechce se vám do ničeho, dokud ten pitomý kamínek nevyřešíte. Nedává smysl se věnovat ničemu jinému, dokud vás ty boty bolet nepřestanou.

Takže se domnívám, pro mnoho lidí je v tomto směru ne úplně představitelný vlastní gender, protože jim prostě vždy dobře seděl a sedí, a tak je pro ně těžké si představit to zoufalství nad všemi možnými drobnostmi, běžnými věcmi, i když nejsou venku a nikdo se na ně nekouká.“

 

Je genderová dysforie příznakem toho, že jsem trans*?

Ne každý trans* člověk pociťuje genderovou dysforii, to ale neznamená, že je o něco méně trans* než člověk, který ji prožívá.

Na druhou stranu, nemáme shodu na tom, jestli mohou genderovou dysforii cítit i cisgender lidé. Někteří se domnívají, že to možné je, protože i cisgender lidé mohou cítit nespokojenost se svým tělem, pokud neodpovídá genderovým škatulkám (například nadměrné ochlupení u žen, takzvaný hirsutismus), jiní tvrdí, že to možné není, protože cisgender lidé prožívají tuto nespokojenost s tělem jinak.

 

Co mám s genderovou dysforií dělat? Dá se nějak léčit?

Nejlepším lékem na genderovou dysforii je ten nesoulad odstranit. Někomu pomůžou drobné změny (účes, oblečení, líčení, bindery, packery a podobně), někdo potřebuje větší, třeba hormonální léčbu nebo operaci.

Pokud dysforii cítíte, ale nevíte, co přesně by vám pomohlo, zkuste se nejdříve vyřešit malými změnami (účes, oblečení a tak dále), a když to nepomůžeme, svěřte se do rukou odbornictva.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz