🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

Měsíc hrdosti a.k.a. Pride month

Červen je měsícem hrdosti a.k.a. PRIDE MONTH. Vizuálně je nerozlučně spojený s duhovou vlajkou, jeho skutečná síla je ve snaze a touze LGBTQ+ komunity zastavit šikanu a získat stejná práva, jako má heterosexuální část společnosti. 

pride-month

Opakujeme: Pride month není jen o duhových vlajkách, barevném průvodu a oslavách. Důležité je otevírání diskuzí a edukace o problémech komunity, jako je stejnopohlavní manželství nebo označení pohlaví v občance. Připomínáme si také oběti násilí a HIV. Je to měsíc boje proti homofobii. 

Pride s historickým číslem jedna vznikl jako připomínka výročí policejního zásahu v clubu Stone Inn v New Yorku 28. června 1969. Police tehdy udělala razii v clubu, kde se potkávala Newyorská LGBTQ+ komunita. Vytáhla účastníky ven na ulici a tam je pozatýkala. Reakcí byla několikadenní vlnu protestů, kterou zažehla LGBTQ+ aktvistka a drag queen Marsha P. Johnson. Jak to přesně bylo, se spekuluje. Možná to byla hozená sklenička, možná to byla cihla, kterou měla hodit na policejní vůz. Tímto gestem vzbudila skutečný odpor queer lidí proti policejní šikaně. Výsledkem bylo několik dní demonstrací a zpráva byla jasná - protestující požadovali vytvoření bezpečných míst, kde by se LGBTQ+ lidé mohli chovat otevřeně vyjadřovat svoji sexuální orientaci bez obav ze zatčení. 

Zdroj: The New York Times

Bylo to poprvé v historii, kdy se shromáždil takto velký počet lidí, aby společně bojovali za práva LGBTQ+ komunity. 

Rok po razii a událostech v New Yorku uspořádala aktivistka a “Mother of Pride“ Brenda Howard první Gay Pride Week 1970 a Den osvobození Christopher Street. Tím odstartovala celou tradici Pridů. Dnes je to NYC Pride March a vyvinula se z něj celá škála Pridů po celém světě. U nás můžete na Pride vyrazit na Prague Pride nebo na Ostravský Pride.

 brenda-howard

Zdroj: Them.us

Signature znakem Pridů se stala duhová vlajka. Na žádost gay politika Harvey Milka (první otevřeně homosexuální zvolený úředník v Kalifornii) ji navrhnul designér a aktivista za práva homosexuálů Gilbert Baker. Ikonickou duhovou vlajku vytvořil jako symbol pro San Francisco Pride March 1978. Každému z barevných pruhů také definoval jeho význam.

Pikoška: Potkat se můžeme se 2 verzemi vlajky. Původní verze vlaky má 8 barev, druhá už jich má jen 6. První varianta obsahovala ještě růžovou a tyrkysovou. O růžový pruh přišla vlajka, když byl Milk byl v roce 1978 zavražděn. Po jeho smrti tak výrazně vzrostla poptávka po vlajkách, že v Paramount Flag Company začali vlajku vyrábět pouze se 7 pruhy, neměli totiž všechny barvy látek skladem. Tyrkysový proužek byl odstraněn kvůli špatné viditelnosti proužku při zavěšení na sloupy veřejného osvětlení.  Nezapomeňte, že součástí Pridů jsou také přednášky, diskuze, filmy, výstavy a hromada dalších doprovodných akcí. Proto vyražte ven podpořit komunitu a dozvědět se třeba i něco nového. A užijte si Pride!

 

 

Zdroje:

https://nationaltoday.com/pride-month/

https://gilbertbaker.com/rainblow-flag-color-meanings/

https://www.britannica.com/video/216821/Overview-June-Pride-Month-origins-LGBTQ-activism

https://en.wikipedia.org/wiki/Gay_Liberation_Front

https://nationaltoday.com/pride-month/

https://abcnews.go.com/US/lgbt-pride-month-2021-history-events-parades/story?id=71017699



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz