🖤 Při nákupu nad 2.500 Kč hrdá DYKKA plátěnka jako dárek 🔥

Jak správně oslovovat nebinární lidi?

Nebinárních lidí je na planetě jedno procento, alespoň podle průzkumu agentury Ipsos v roce 2021. To znamená, že každý stý člověk na Zemi se nepovažuje (čistě) za ženu nebo za muže.

 

Myslíte si, že to je malé číslo? Když si uvědomíme, že třeba zrzavých lidí je na této planetě mezi jedním a dvěma procenty, tak nás asi napadne: „No jo, co když nebinární lidi potkávám, ale nevím o tom? Jak mám s nimi nebo o nich mluvit, když mě to nikdy nikdo neučil?“

 

Nebojte se. Ve skutečnosti je to jednoduché:

  • Respektujeme, jak chce být nebinární osoba oslovována.

 

Nebinární lidé jsou různí. Někteří se necítí být ženou ani mužem, někteří jen trochu, jiní nemají vůbec žádný gender a jiní gendery střídají. Stejně tak různí nebinární lidé používají různé gramatické rody.

 jak_oslovovat_nebinarni_lidi

Je úplně v pohodě, když nebinární člověk používá mužský rod, stejně tak je v pohodě, když používá rod střední nebo cokoliv jiného. Důležité ale je, aby s tím souhlasil.

 

Existují nebinární lidé, kteří používají jinou identitu v práci a jinou například před svými blízkými. Pokud víme, že dotyčná osoba není vyoutována před ostatními (tedy že není její nebinární identita veřejně známá věc), respektujeme to taky a mluvíme o ní před různými lidmi různě.

 

Vypadá to složitě? Ve skutečnosti to zas až tak zlé není, protože i o cisgender osobách (tedy osoby, které se ztotožňují s genderem, který dostaly od okolí po narození) mluvíme v různých situacích různě: Někdo má v rodině nějakou přezdívku, tu ale nezná nikdo ve škole, na internetu zase používá jinou…

 

S tím souvisí i to, že se nebinární člověk může představovat jménem, které nemá v občance. Pokud tomu tak je, oslovujeme ho tak, jak se nám představí. 

  • Používáme stejné jméno i stejný gramatický rod pro dobu před coming-outem (pokud si daná nebinární osoba nepřeje něco jiného).

 

Málokterá nebinární osoba je za nebinární považována ihned po narození, protože většina zemí světa uznává pouze mužský a ženský gender. To ale neznamená, že nebinární osoba nebyla nebinární před coming-outem.

dykka-nebinarita

Pokud si daná nebinární osoba nepřeje něco jiného, mluvíme o ní ve stejném rodě a používáme pro ni stejné jméno, jaké používá teď, i když se bavíme o ní v době, kdy byla třeba miminko. Je to praktičtější, protože ne každý ví, jak se jmenoval dotyčný člověk předtím, stejně tak ně každý chce, aby okolí znalo jeho minulost.

  • Když se spleteme, omluvíme se a neděláme z toho vědu.

 

Někdy se prostě stane, že se přeřekneme a použijeme nesprávný rod nebo nesprávné jméno. Když k tomu dojde, nejlepší je se stručně omluvit a nechat to plavat.

 

Je to úplně stejné jako v případě, když se spleteme u osoby, která nebinární není. Nemusí to znamenat nic zlého, a tak není potřeba z toho dělat vědu a složitě se omlouvat.

 

Může se nám ale taky stát, že se před námi občas přeřekne i sám nebinární člověk. To se stává obzvlášť na začátku tranzice, kdy si člověk, který byl klidně i celý svůj dosavadní život zvyklý používat jedno jméno, najednou musí zvykat na úplně jiné. To ale neznamená, že je OK ho oslovovat předchozím jménem. Opět platí, že ho oslovujeme tak, jak si přeje.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz